Site Overlay

4a Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania: On the road

Per segona vegada la Garriga acull On the road, 4a Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania. El 19 d’abril, a les 17.30 h a Can Luna.

L’organitzen l’EMAD La Garriga i CCAM, Consorci de Comerç Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de la Garriga i Maquis.

Programació:

  • Visionament de 6 audiovisuals d’artesania.
  • Intervenció dels autors de la Mostra.
  • Presentació de la cortineta de Maria Arnó, alumna de Gràfica interactiva. Cortineta guanyadora que anuncia les peces de la mostra. Projecte de col·laboració de Cooperart entre CCAM i l’EMAD de la Garriga.
  • Per acabar, gaudirem d’un tast d’Orsini Ipa, edició especial 20è aniversari Maquis amenitzat amb música de saxo en directe.
Maria Arnó, alumna de Gràfica interactiva

La mostra vol ser el punt de trobada entre dos sectors creatius i productius, l’artesanal i l’audiovisual, per generar sinergies, amb la finalitat d’impulsar la creació de productes audiovisuals de qualitat, basats en processos creatius artesanals i on el protagonista és l’artesà i artesana i la seva obra. Tot plegat per projectar, impulsar i donar a conèixer el món de l’artesania en diversos formats audiovisuals. Aquesta mostra, amb vocació internacional, és l’única d’aquestes característiques que se celebra a Catalunya i arreu de l’estat espanyol.

La quarta edició aposta per la diversitat i la riquesa creativa del món artesanal, per peces que relaten i documenten en diversos formats històries contemporànies sobre creadors i creadores, entitats i artesans i artesanes de diversos oficis. Peces que mostren el compromís del sector amb la sostenibilitat i el feminisme, que documenten projectes sobre la fusió entre la innovació tecnològica i l’artesania; o audiovisuals que expliquen l’arrelament al territori dels oficis artesanals.

Audiovisuals que s’hi mostraran:

New Crafts Digital Revolution II – Change to live (2022) de Jordi Cussó | IED Barcelona. Durada: 3’.

Change to live és una aproximació subjectiva a la història de la humanitat on artesania i tecnologia coexisteixen per reflexionar sobre el nostre futur.

L’ofici de resistir: Christina Abey (2021) de Marta López, Sara Borrella i Sarai Rua | La Directa. Durada: 6’15’’.

Feminisme, empoderament, sostenibilitat i ofici en aquest reportatge de La Directa sobre la Christina Abey, una dona artesana fustera amb les idees molt clares.

Christina Abey es va enamorar de la fusta des de ben petita, quan el seu desig era construir una caseta en un arbre a la casa on vivia amb la família a Rupit (Catalunya). La seva condició de dona i jove no encaixava a l’imaginari popular del fuster, que se sol escriure i pensar sempre en masculí.

Des de sempre, la fusteria ha estat considerada un ofici exclusiu dels homes. Actualment, cada dia són més les dones que fan incursions en aquesta activitat creant noves oportunitats d’ocupació i tallant estereotips. Aquest capítol forma part de la websèrie “L’Ofici de Resistir” de La Directa.

Frame de “L’ofici de resistir”: Christina Abey’ (2021) de Marta López, Sara Borrella i Sarai Rua 

The Chair Maker: Lawrence Neal (2018) de Dunkan Parker. Durada: 14’02’’.

De la mà del prestigiós festival anglès d’audiovisuals sobre artesania Real to Reel: The Craft Film Festival, ens va arribar el documental britànic The Chair Maker: Lawrence Neal, que explora el procés de creació del mestre artesà Lawrence Neal que fa més de mig segle que treballa a mà, cadires exquisides, i on s’explica a més, el seu llinatge històric i exposa l’amenaça existencial als artesans moderns.

Mirades a través (2021) de Manuel Munguía | Eulàlia Oliver. Durada: 5’33’’.

El director de cinema Manuel Munguía signa aquest audiovisual on les peces de la ceramista Eulàlia Oliver ens hipnotitzen.

El vídeo realitzat amb motiu de l’exposició “Mirades a través” d’Eulàlia Oliver és una síntesi del lema escollit per l’autora: “Tot es mou, tot canvia, res no és segur, tot penja d’un fil”. La seqüència d’imatges recorre, amb sensibilitat, el llarg camí que va des de la idea fins a l’obra final exposada, a través del procés de creació, mostrant pinzellades del procés així com satisfaccions i frustracions inherents al treball creatiu.

Frame de “Mirades a través” (2021) de Manuel Munguía.

Incomoda’t. Dialoga amb l’electrònica tèxtil (2022) d’Alberto Redondo | Artesania Catalunya. Durada: 10’00’’.

Artesania Catalunya presenta INCOMODA’T, un audiovisual sobre la jornada organitzada dins el programa de TALENT JOVE.

Documental dels dies on els i les joves professionals han tocat, experimentat, explorat les fronteres disciplinàries per trobar un llenguatge comú entre l’artesania i la tecnologia. Les ponents del seminari han estat la investigadora Elisabeth Lorenzi Fernández i la dissenyadora de moda Júlia G Escribà.

CRAFTS&MUSIC (2020), de Javier Balaguer amb la música de Neus Ferri. Durada: 4’15’’.

En col·laboració amb Fundesarte – EOI, la Mostra recupera aquest projecte del director Javier Balaguer amb la música de Neus Ferri i el taller de ceràmica de l’artesà Juan Carlos Iniesta, conegut com a Domanises. En aquesta peça artesania, música i realització audiovisual s’uneixen en format de videoclip, per posar en relleu la connexió entre la música independent i l’artesania, dues disciplines de creació artística molt personal.

VOTV Infovallès: minut 30.
Infovallès – 20 abril 2023